Jag formar bokstäver till ord. Ord som förför och som charmar. Ord som får dina kunder att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer. Jag är copywriter. | Kim Halderot, copywriter | Frilansande copywriter i Jönköping, Sverige | reklam, annonser, pressmeddelande, korrekturläsning, sociala medier, facebook, twitter, google+, linkedin, strategi, varumärke

5 tips i repris: Få din blogg att kicka ass.

Etiketter: | | | | | | | | | | | | | | |

Kim Halderot, copywriter | Låt din blogg sparka rumpa med dina konkurrenter.

För en vecka sedan skrev jag som copywriter på Binero om fem tips som får din blogg att kicka ass. Det verkar dock vara ganska många som har missat detta, så här kommer det ännu en gång i sin helhet.

Copywriterns 5 tips som får din blogg att kicka ass.

Får jag ta med dig några år tillbaka i tiden? Vi kan säga 2006. Ordet blogg finns ännu inte med i Svenska Akademiens ordlista. Faktum är att ytterst få svenskar ens vet vad en blogg är. Kenza och Kissie är ännu inte med i matchen, utan den stora stjärnan kallar sig Blondinbella. Hon drog igång sin blogg året innan.

I dag är läget minst sagt annorlunda. Det är lättare än någonsin att starta en egen blogg. Oftast räcker det med att hos sitt webbhotell klicka på en knapp. Fler och fler företag ser dessutom nyttan i att engagera personalen och bygga relationer med kunder, allt med bloggen som verktyg.

Så långt är allt enkelt. Men för att bloggen ska vara just en blogg krävs något mer. Det måste skrivas inlägg också. Det är en sak att skriva ett inlägg. En annan att skriva ett bra inlägg.

Därför ska jag ge fem tips som hjälper dig att skriva just det där kick ass-inlägget som gör dig till en grym bloggare.

Är du med så kör vi.

1. Skriv enkelt.

Hänger du på Facebook så lär du knappast ha missat två bilder. Den ena är en text med siffror och bokstäver blandade. De två första raderna är lite luriga att läsa, och jag tvingas tänka till på varje ord. Men sedan drar flytet igång. Och när hjärnan väl har förstått vad det går ut på, då går det undan.

I den andra bilden som spridits är bokstäverna blandade hit och dit. Alla ord har dock gemensamt att första och sista bokstäverna är korrekta. Vi läser dessa, och vi förstår ordet – trots att det är helt felstavat.

Det här beror på att när vi läser, då scannar hjärnan av texten genom att skapa en bild av varje ord. Vi läser alltså inte bokstav för bokstav, utan vi lär oss se ordet som en helhet. Och den här bilden känner vi sedan igen, utan att behöva analysera den varje gång.

Och nu en liten bonus.

Ord som är sex tecken eller kortare är dessutom lättast för hjärnan att läsa. De här orden behöver vi normalt knappt ens titta på för att förstå. Men när de blir längre händer något märkligt. Då fungerar inte längre den automatiska bilden som vi ser av ordet, utan istället tvingas vi titta på alla tecken var för sig. Det är bland annat det här som gör att en text uppfattas antingen som lättläst eller svårläst.

Vill du testa hur svår din egna text är? Gå in på www.lix.se och se vilken nivå du skriver på. Ju lägre siffra desto mer lättläst.

2. Skriv till en person.

Väldigt ofta läser jag bloggar (och andra artiklar och annonser och radiospotar och…) som kallar mig för ni. Varför? Jag är bara en. Och du får jättegärna kalla mig du.

Så här är det jämt. Nästan åtminstone. Men nu ska jag avslöja en sak: det är alltid en person som läser något. Använd du (och dig) istället för ni (och er) så blir texten mer personlig – och det är lättare för läsaren att känna sig utvald.

Men är det då inte artigt att skriva ni? Ett kort svar på frågan: nej.

Sedan slutet av 1960-talet används inte längre ni-tilltal. Faktum är till och med att många äldre tar illa upp av det. Kan vara värt att tänka på.

3. Alltid en bild.

Det finns få saker som drar ögonen till sig som en bild. Länkar du in ditt blogginlägg på Facebook, Google+ eller LinkedIn så kommer bilden att bli det som först drar till sig uppmärksamheten.

Och statistiken från min egen sida säger just detta. De inlägg som innehåller en bild får ungefär dubbelt så många visningar som de utan bild.

4. En grym rubrik

För att verkligen lyckas dra in besökare behöver du en bra rubrik. En bra rubrik sticker ut. En bra rubrik ger en hint om vad som väntar i inlägget. Och en bra rubrik gör framförallt läsaren nyfiken.

Men hur ser en bra rubrik ut? Hur vet jag att den kommer fungera?

Det vet jag inte. Tyvärr finns det inga riktigt bra svar. Men några saker har visat sig vara effektivare än andra.

Först och främst. ’X tips på hur du gör något bättre’ brukar vara en effektiv metod för att få läsare till bloggen, precis som den här posten. Till exempel är rubriken ’5 tips som får din blogg att kicka ass’ bättre än bara ’Några tips som gör din blogg bättre’. Den är helt enkelt lite mer specifik, och den sticker ut mer.

Och nummer två. Var inte rädd för att ta i. Konstigt(?) nog drar vulgära uttryck till sig uppmärksamheten. Till exempel är mitt blogginlägg om en av Friends antimobbningskampanjer med titeln ’Subba! Rövhål! Fittskalle!’ bland det mest lästa på min egen blogg. Men var för allt i världen bara lite försiktig med det här. Bräk inte på med könsord till höger och vänster. Någon gång ibland räcker gott och väl.

5. När du är klar.

Du har skrivit inlägget, och du ska precis trycka på knappen för att publicera.

Stopp!

Det är inte dags riktigt än. Först behöver du korrläsa ditt inlägg. Leta efter efter en konstiga meningar, stavvfel och sär skrivningar.

När du har gått igenom inlägget och rättat alla fel så är det dags att göra det du har väntat på. Varsågod. Du får nu klicka på publicera-knappen.

 

Vilka tips, regler och checklistor använder du dig av för att maximera kvaliteten på det du skriver? Berätta i kommentarfältet nedan.

 

Du missar väl inte att följa mig på Facebook. Där hittar du allt som händer kring företaget: alla tips, idéer, tankar och frågor.

  • http://www.letmebeyourcopywriter.se/ Emilia

    Bra tips! 

    • http://www.halderot.se/ Kim Halderot

      Tackar tackar. :)


Kim Halderot

Jag designar med bokstäver. Jag får dem att bli ord – ord som förför och som charmar. Ord som får din målgrupp att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer.

Jag är copywriter. Och jag skriver reklam.

Bloggen drivs av mig, Kim Halderot, frilanscopywriter från Jönköping med flera års erfarenhet från både reklam- och säljbranschen. Har arbetat med kunder som bland annat Plantagen, Crescent, Stora Enso, JB Education och Elmia.

Här delar jag med mig av tips på hur du skriver bra reklam, hur du marknadsför dig själv och ditt företag, samt även en hel del exempel på både rolig och spännande kommunikation från andra.

Sök

ADRESS NARVAVÄGEN 17, 554 48 JÖNKÖPING
TELEFON +46 705 40 96 91
E-POST KIM@HALDEROT.SE