Jag formar bokstäver till ord. Ord som förför och som charmar. Ord som får dina kunder att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer. Jag är copywriter. | Kim Halderot, copywriter | Frilansande copywriter i Jönköping, Sverige | reklam, annonser, pressmeddelande, korrekturläsning, sociala medier, facebook, twitter, google+, linkedin, strategi, varumärke

En service, flera…

Etiketter: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Det svenska språket är tyvärr lite fattigt ibland. Service är nämligen omöjligt att säga i plural. Jag sitter och skriver. Och jag behöver ordet service i plural. Vad heter det? Språkrådet påstår att det inte finns. Men va?

På en fråga vad flera stycken heter, ger de ett kort men koncist svar (det ska jag ändå ge dem): ”Ordet service används inte i plural.”

Nähä.

Så i min vidare jakt på ordets böjning är det Svenska akademien och deras ordlista som gäller. Något bra svar där då? Icke.

Enligt dem är service ett substantiv. Det går till och med att sätta i bestämd form. En service. Den servicen. Men där tar det stopp. Inget plural existerar.

Den engelska motsvarigheten, services, ger 1,2 miljarder träffar på Google. I och för sig har inte alla riktigt samma betydelse. Men ordet finns.

Och nu behöver jag en svensk motsvarighet. Frågan är bara vad? Jag föreslår servisar.

Så… kan vi inte bara bestämma att ordet finns?

 

Håller du med mig? Eller vill du ha ett annat ord för samma sak? Finns det fler ord som inte heller finns i plural – men som faktiskt borde det?

 

Inlägget om service i plural är inlägg #005 i #blogg100.
Alla övriga inlägg under #blogg100 hittar du här.

 • Niklas

  Jag sitter nu och letar efter samma sak och hamnade här när jag googlade. Väldig underligt att det inte finns! Jag jobbar som servicetekniker och nu skulle jag skriva till en kund att jag gjort 2st service… ja, vad det nu heter….
  Jag håller med dig, vi använder ordet Servisar.
  Tackar för din info och kommer i fortsättningen att använda SERVISAR som plural till service.
  Tack!

 • Daniel

  Sitter här och programmerar webbapplicationer. Det var inga problem att dokumentera en webbservice på svenska. Men när jag skulle dokumentera flera stycken, då körde jag fast och hamnade här.

 • Daniel

  Webbapplikationer heter det. Svårt det där med svengelska.


Kim Halderot

Jag designar med bokstäver. Jag får dem att bli ord – ord som förför och som charmar. Ord som får din målgrupp att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer.

Jag är copywriter. Och jag skriver reklam.

Bloggen drivs av mig, Kim Halderot, frilanscopywriter från Jönköping med flera års erfarenhet från både reklam- och säljbranschen. Har arbetat med kunder som bland annat Plantagen, Crescent, Stora Enso, JB Education och Elmia.

Här delar jag med mig av tips på hur du skriver bra reklam, hur du marknadsför dig själv och ditt företag, samt även en hel del exempel på både rolig och spännande kommunikation från andra.

Sök

ADRESS NARVAVÄGEN 17, 554 48 JÖNKÖPING
TELEFON +46 705 40 96 91
E-POST KIM@HALDEROT.SE