Jag formar bokstäver till ord. Ord som förför och som charmar. Ord som får dina kunder att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer. Jag är copywriter. | Kim Halderot, copywriter | Frilansande copywriter i Jönköping, Sverige | reklam, annonser, pressmeddelande, korrekturläsning, sociala medier, facebook, twitter, google+, linkedin, strategi, varumärke

Tack för allt, 2012.

Etiketter: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Med bara några timmar kvar av året, känner jag att det är hög tid att göra en summering av de senaste tolv månaderna. Ett år som har varit omtumlande för egen del, och i allra högsta grad mycket spännande.

Under året har vi svenskar fått många nyord att röra oss med. Och även om fotbolls-EM inte gick som vi hoppats, har vår lagkapten ändå hunnit med att ge oss möjligheten att zlatanera. Vi kan drabbas av conversesjukan, nomofobi eller räckviddsångest. År 2013 är också året då vi bör sluta vara stressamma, se upp för memiler och klämspärrar. Och inte minst kan vi nu med gott samvete henifiera texter runt omkring oss.

Just hen-frågan har dominerat språkdebatten 2012. Behöver vi verkligen ett till ord för könsneutrala substantiv? Räcker inte den och denne? Ska könen helt raderas, eller är det ett bra substitut. Diskussionerna har varit många, precis som missförstånden och de hätska pajkastningarna.

Men inget reklamår är heller ett riktigt reklamår utan en riktig Super Bowl (ja, du kan se min topplista över bästa reklamfilmerna på den länken). I år var det lite av biltillverkarnas dödssuck som hördes över hela världen (eller ja, åtminstone i USA eftersom vi i Sverige inte får se de fantastiska reklmafilmerna). Den längsta pinnen drog Chrysler, som plockade in ingen mindre än Clint Eastwood. Hans inspirerande monolog fick dock bara hyllas i några minuter innan allt anklagades för att vara politisk propaganda. Halvtid – inte bara i matchen – utan även i USA. Det hela passade liksom lika utmärkt mitt i matchen som inför det stundande presidentvalet.

För privat och egen del har året naturligtvis varit både upp och ner. Vissa stunder har det varit mycket att göra, andra stunder har jag kunnat njuta av sangria i den katalanska solen, eller en Karlovačko i vackra Zadar. Jag har tagit fram ett helt nytt kommunikationskoncept, trycksaker och digitalt presentationsmaterial åt JB Education. Copyarbetet hos friskolejätten har onekligen varit mitt riktigt stora jobb i år, och då också det som har tagit den allra största delen av min tid ända fram till hösten.

Men icke att förglömma är naturligtvis det sätt, på vilket jag har fördubblat mina vuxenpoäng. Att gifta mig är det tveklöst största som har hänt under året. Jag förstår att du inte tycker att mitt bröllop är så där överexotiskt, men att stå inför närmare ett par hundra personer och lova evig trohet; det är… mäktigt. Att veta att mitt liv tillhör en människa, och att hon tillhör mig. Wow.

Mitt första år som egenföretagare då? Häftigt, lärorikt, spännande, jobbigt, tidskrävande, pressande, stressande. Jag bestämmer över min egen tid. Jag har ingen semester. Och det är även ett gigantiskt pappersarbete. Massivt. Okej, säkerligen inte så mycket papper i förhållande till andra företag. Men jag kan inte helt ärligt säga att jag har grepp på bokföringen. Måste det vara så här svårt?

Innan jag nu tar tillfället i akt att slå ihop min Macbook för sista gången för i år, återstår bara en sak för mig att göra: att önska dig ett riktigt gott nytt 2013. Gör något som du aldrig har gjort förut. Testa något nytt. Testa att göra någonting annorlunda. Bryt mönster, våga säga ja. Det kommer åtminstone jag göra.


Kim Halderot

Jag designar med bokstäver. Jag får dem att bli ord – ord som förför och som charmar. Ord som får din målgrupp att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer.

Jag är copywriter. Och jag skriver reklam.

Bloggen drivs av mig, Kim Halderot, frilanscopywriter från Jönköping med flera års erfarenhet från både reklam- och säljbranschen. Har arbetat med kunder som bland annat Plantagen, Crescent, Stora Enso, JB Education och Elmia.

Här delar jag med mig av tips på hur du skriver bra reklam, hur du marknadsför dig själv och ditt företag, samt även en hel del exempel på både rolig och spännande kommunikation från andra.

Sök

ADRESS NARVAVÄGEN 17, 554 48 JÖNKÖPING
TELEFON +46 705 40 96 91
E-POST KIM@HALDEROT.SE