Jag formar bokstäver till ord. Ord som förför och som charmar. Ord som får dina kunder att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer. Jag är copywriter. | Kim Halderot, copywriter | Frilansande copywriter i Jönköping, Sverige | reklam, annonser, pressmeddelande, korrekturläsning, sociala medier, facebook, twitter, google+, linkedin, strategi, varumärke

Rubriken du inte trodde var möjlig.

Hur effektiv är en rubrik egentligen på att locka till sig läsare? Kvällspressen har de senaste åren tagit fram några mer eller mindre fantastiska prefix och suffix att använda. Det är döds-, -lycka, super-, monster- och chock-. Dessa används mer än friskt, och klart är naturligtvis att dessa ger klickresultat (annars hade de ju inte använts).

De senaste månaderna har ytterligare ett fenomen dykt upp. Var och varannan dag hittar vi nu rubriker av kalibern ”…du inte trodde var möjlig”.

Och självfallet gäller samma sak här. Det är rubriker som lockar till klick, sannolikt på grund av att vår nyfikenhet är stor. Men finns det någon risk med att uttrycka sig så här?

Jag tror det.

Till att börja med ska vi alla komma ihåg, att tidningar som Aftonbladet och Expressen till stor del lever på annonsintäkter, där priset på annonserna i sin tur grundar sig på antalet sidvisningar. I detta avseende är det naturligt att de eftersträvar många klick. Och med dessa som den största källan till svenska nyheter online, lär den frustration – som rubrikerna sprider – i slutändan endast resultera i ett flyktigt grymtande innan personen i fråga snabbt klickar sig vidare till nästa notis.

Men samtidigt verkar dessa rubriker skapa någonting annat. Missnöjet har jag redan varit inne på, och det beror sannolikt inte på rubriken i sig. Lyckas det sammanlagda innehållet faktiskt stämma överens med rubriken, så lär inte antalet besvikna läsare vara särskilt stort.

Men det finns ett par problem. Rubriken lovar för mycket. Och i dag är vi ganska många som inte alls särskilt lättimponerade och tycker att saker är vare sig särskilt märkliga eller otroliga förrän vi har sett dem. Detta var säkerligen ett grepp som fungerade under en mer oupplyst tid, men 2012 känns det inte som att det når upp till riktigt samma sensationsnivå.

Ytterligare en viktig aspekt är, att den tid som du och jag tillbringar på webbsidan – efter att vi har klickat på länken – tenderar att förkortas avsevärt. Om det beror på att innehållet är för svagt eller att rubriken vilseleder är också intressant att titta på. Mycket tyder dock på att svaret ligger i rubriken. En rubrik som är ärlig och står för sitt innehåll renderar därför längre lästid med fler sidvisningar inom sajten. Upphajpade rubriker skapar däremot flyktigare läsare, som stannar kvar allt kortare tid på sidan.

För hur vi än vrider och vänder på detta, så framstår dessa rubrikskaparknep endast som något som används på mindre kvalitativa artiklar och sidor. En notis/bloggpost/artikel/saga med ett högt läsvärde behöver helt enkelt inte denna typ av sensationsjournalistiska rubrikfloskler för att skapa attraktion och därmed klick.

Det enda de skapar är således irritation och frustration hos besökaren. Så lova gärna, men lova inte för mycket. Det får dina läsare att stanna kvar.

Hur gör du för att locka andra till att läsa vad du skriver? Och vad tycker du själv om denna typ av rubriker? Fortsätt gärna diskutera i kommentarfältet.


Kim Halderot

Jag designar med bokstäver. Jag får dem att bli ord – ord som förför och som charmar. Ord som får din målgrupp att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer.

Jag är copywriter. Och jag skriver reklam.

Bloggen drivs av mig, Kim Halderot, frilanscopywriter från Jönköping med flera års erfarenhet från både reklam- och säljbranschen. Har arbetat med kunder som bland annat Plantagen, Crescent, Stora Enso, JB Education och Elmia.

Här delar jag med mig av tips på hur du skriver bra reklam, hur du marknadsför dig själv och ditt företag, samt även en hel del exempel på både rolig och spännande kommunikation från andra.

Sök

ADRESS NARVAVÄGEN 17, 554 48 JÖNKÖPING
TELEFON +46 705 40 96 91
E-POST KIM@HALDEROT.SE