Jag formar bokstäver till ord. Ord som förför och som charmar. Ord som får dina kunder att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer. Jag är copywriter. | Kim Halderot, copywriter | Frilansande copywriter i Jönköping, Sverige | reklam, annonser, pressmeddelande, korrekturläsning, sociala medier, facebook, twitter, google+, linkedin, strategi, varumärke

De eller dem?

Foto: Colin Kinner

Hur håller vi skillnad på ett av svenskarnas största dilemman? En del gör det enkelt för sig och byter ut allt mot dom.

Jag talar naturligtvis om de och dem.

Men hur gör du egentligen för att hålla isär dessa båda?

Ytterst få uttalar dem precis som de stavas, så egentligen är inte omskrivningen till dom helt märklig. Orden får i det närmaste anses vara homonymer (ord som stavas olika men som låter likadant) i dag.

Men det finns en enkel lösning. Byt ut mot vi och oss.

Det är Språkrådet som rekommenderar att använda metoden där vi byter ut dom-ordet mot vi eller oss. Här är det betydligt lättare att höra vad som är korrekt. Och när du väl har luskat ut vilket ord du ska använda där, ja då är det bara att ersätta vi mot de, och oss mot dem.

Vilken metod använder du själv för att hålla skillnad på dessa båda ord? Eller har du gett upp och använder dom?


Kim Halderot

Jag designar med bokstäver. Jag får dem att bli ord – ord som förför och som charmar. Ord som får din målgrupp att förstå dig på riktigt och som får dig att sälja lite mer.

Jag är copywriter. Och jag skriver reklam.

Bloggen drivs av mig, Kim Halderot, frilanscopywriter från Jönköping med flera års erfarenhet från både reklam- och säljbranschen. Har arbetat med kunder som bland annat Plantagen, Crescent, Stora Enso, JB Education och Elmia.

Här delar jag med mig av tips på hur du skriver bra reklam, hur du marknadsför dig själv och ditt företag, samt även en hel del exempel på både rolig och spännande kommunikation från andra.

Sök

ADRESS NARVAVÄGEN 17, 554 48 JÖNKÖPING
TELEFON +46 705 40 96 91
E-POST KIM@HALDEROT.SE